GIGI WARISAN KITA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Laman ini adalah bertujuan untuk memberi serba sedikit pengetahuan tentang kesihatan pergigian, yang kadang kala sering diabaikan oleh masyarakat kita.

Kenali Saya June 3, 2008

Saya adalah seorang pegawai pergigian yang berkhidmat di Klinik Pergigian Kerajaan. Saya telah mengikuti program pergigian di UKM, merupakan graduan kumpulan ke-2 yang dihasilkan oleh UKM. Kini sudah hampir 9 tahun berkhidmat dengan kerajaan, dan akan kekal menabur bakti kepada masyarakat dengan penuh dedikasi dan bertanggungjawab. Saya telah mengikuti pengajian  kepakaran di dalam bidang ‘Restorative Dentistry” di University of Newcastle,Uk. Kini telah kembali untuk menyambung khidmat bakti kepada masyarakat.

 

21 Responses to “Kenali Saya”

  1. afzan Says:

    saya pelajar thun dentistry uiam…nice dpt jumpa blog dr.sy link blog ni ye dr..dr update la selalu ye.

  2. afzan Says:

    ops tertinggal…saya pelajar thun 2.

  3. yani Says:

    saya cikgu kaunseling..laman ni banyak beri info pada saya untuk diberikan pada pelajar.tqvm

  4. Syabas saya ucapkan kepada Dr. atas wujudnya laman web ini. Also tahniah kerana telah melanjutkan studynya untuk mendapatkan ” Restorative Dentistry “. For u information, i just a dental nurse base in Pejabat Pergigian Lahad Datu, Sabah. But today until Julai 14, 2010 i done my Post Basic Course ( Health Care Management ) at Kolej Pembantu Perubatan Ulu Kinta Perak. Nice to say, i got many information from u web and hope u can help and give me more data for my HSR ( Kajian Tahap Pengetahuan dan amalan Penjagaan Kesihatan Pergigian yang kurang dikalangan ibubapa terhadap anak-anak) Tq Doc.

    • dranis07 Says:

      Hai nurul, terima kasih melawat laman ini. Berbanyak maaf tak sempat lagi untuk siarkan rencana yang lain sebab agak sibuk dengan study yg akan habis tidak lama lagi. Tahniah juga kepada saudari kerana melanjutkan pelajaran saudari. Tidak salah untuk menuntut ilmu untuk majukan diri sendiri.

  5. Ramli Says:

    Salam Doc, saya seorang editor di salah sebuah akhbar utama negara. Di samping kira-kira 100 wartawan di bawah saya, saya jg mempunyai 4 org wartawan dipanggil Unit Khas. Mereka ini sedang menyiasat mengenai kewujudan 30 peratus ‘doktor gigi palsu’ yang tak berdaftar dengan MDC dan ‘klinik gigi haram’ iaitu yang tiada kelulusan daripada Cawangan Kawalan Amalan Perubatan Swasta (CKAPS), Kementerian Kesihatan.
    Drpd 100 nama doktor gg swatsa yang diserahkan kepada KKM, 28 orang tidak mempunyai kelayakan dan tidak berdaftar dgn MDC spt diwajibkan dalam Akta Pergigian 1971. Selain itu, daripada 130 nama klinik swasta yang diserahkan kepada KKM, 25 % tiada kebenaran beroperasi.
    Soalan saya, sbg pegawai pergigian yang telah lama berkhidmat, mungkin doc ada sesuatu untuk dikongsikan dengan saya bagi memastikan pendedahan ini lebih berkesan. Setakat ini KKM memberi kerjasama baik. Insya-Allah dalam minggu depan kami akan siarkan bahagian pertama penyiassatan ini. TQ. (boleh hubungi saya melalui email ramli.karim@yahoo.com) atau melalui mesej Facebook)

    • dranis07 Says:

      Terima kasih Encik Ramli kerana melawat laman info ini. Berkaitan dengan isu ini, kita perlu bertanya mengapa keadaan seperti ini terjadi. Adakah kurangnya pemantaun dan penguatkuasaan daripada Majlis pergigian Malaysia atau dari Bhg Pergigian, KKM sendiri. Pada pandangan saya, kewujudan klinik pergigian swasta yg tak berdaftar sebanyak 25% sangat mendukacitakan kerana rawatan pergigian yang salah akan lebih merosakkan struktur pergigian pesakit. Contohnya jika pesakit mempunyai masalah gigi haus akibat sikap suka mengunyah gigi, rawatan yg sepatutnya adalah membuang tabiat dengan pemakain ‘splint gigi’ sebelum tampalan dibuat. Jika sebaliknya berlaku, pesakit akan alami masalah sendi pada rahang mulut (Temporalmandibular disorder), otot muka akan membesar (hypertrophy of the mastification muscle) dan banyak lagi yang tidak sepatutnya berlaku. kebelakangan ini ramai yg suka kepada ‘pemutihan gigi’. Doktor yang tidak bertauliah mungkin akan menjalankan prosedur yg salah terhadap pesakit dan mengakibatkan gigi menjadi sgt nipis dan sgt sensitif. Terdapat satu kajian yg dijalankan di salah satu negara dan disiarkan di dalam International dental journal, 2003, vol 53, pp 447-454, berkaitan persepsi dan penggunaan pegawai pergigianyang tidak bertauliah. Mengapa pesakit suka mendapat rawatan drpd ‘fake dentist’. Didalam kajian itu, majoriti pesakit adalah dikalangan yg berpendapatan rendah, pengetahuan yang kurung berkaitan pergigian, dan menetap di kawasan yang mempunyai perkhidamatan pergigian yang terhad. Sekarang sedia maklum rawatan pergigian adalah sangat mahal. Tidak hairanlah jika mereka yg berada didalam kekangan kewangan berusaha untuk mencari alternatif lain terutama di bandar2 besar. Pegawai pergigian kerajaan adalah terhad, dan banyak kerenah birokrasi yg perlu ditempuh. Pesakit perlukan rawatan. Jalan terakhir mereka akan beramai2 ke ‘klinik2 tak bertauliah’.

  6. Ramli Says:

    Doc, antara maklumat yang penting saya inginkan daripada Doc ialah apakah risikonya jika pesakit tersilap berjumpa doktor yang tak berdaftar dengan MDC dan KKM. Adakah keselamatan dankesihatan mereka dijamin undang-undang dan juga tuntutan insurans sekiranya berlaku sesuatu tidak diingini terhadap gigi, muka dan sebagainya kesan kecuaian dalam suntikan atau pembedahan yang dilakukan doctor palsu ini.

  7. Ramli Says:

    Doc, antara maklumat yang penting saya inginkan daripada Doc ialah apakah risikonya jika pesakit tersilap berjumpa doktor yang tak berdaftar dengan MDC dan KKM. Adakah keselamatan dankesihatan mereka dijamin undang-undang dan juga tuntutan insurans sekiranya berlaku sesuatu tidak diingini terhadap gigi, muka dan sebagainya kesan kecuaian dalam suntikan atau pembedahan yang dilakukan doctor palsu ini. Mohon bantuan doc untuk memastikan laporan penyiasatan ini lebih kredibel.

  8. ramli Says:

    Tk banyak penjelasan doktor. pendedahan mengenai 30 peratus pengamal pergigian di negara ini adalah doktor gigi ‘palsu’ telah disiarkan dlm akhbar Mingguan Malaysia edisi Ahad Utusan Malaysia, dan ia berjaya membuka mata rakyat sehingga mendapat komen YB Menteri dan sekarang KP Kesihatan juga diminta oleh YB Menteri untuk ambil tindakan.

    Kami akan siarkan komen dokor ini. Esok (Rabu 10 Februari 2010 akan disiar)

  9. aimi Says:

    salam dr. sy student dental nurse tahun 3 kolej latihan pergigian malaysia. sy berada di semester terakhir. alhamdulillah..setakat skrg..sy tak punya masalah dalam pelajaran dan praktikal. soalan sy, sy bercita-cita untuk menyambung pelajaran, degree. dan setakat skrg tak da individu yg membuka jalan yg terang dan jelas kepada sy…bagaimana cara nak sambung blajr? dimana? apa syaratnya? dan bermacam lagi soalan yg bermain di fikiran sy. utk pengetahuan dr, sem lepas sy berjaya mendapat 4.00 dan pngk sy 3.5..atas sebb ini juga membuakkan lagi semangat sy utk menyambung pengajian sy.

  10. ikaesa Says:

    hai dr. sy ingin bertye mcmn dr. mgdpi stress ketika mnjdi dntal student….really need ur advice bcoz only u know how it is feel…huhu

  11. nabilah Says:

    assalamualaikum doktor..saya pelajar lepasan spm 2010,saya sangat meminati bidang pergigian ini tetapi sewaktu spm,saya tidak mengambil subjek biologi..boleh ke saya meneruskan impian saya untuk menjadi doktor gigi???? atau doktor mempunyai apa-apa idea yang terbaik untuk saya merealisasikan impian saya ini..harap doktor dapat memberi pandangan yang positif terhadap masalah ini..bolehkah doktor beritahu saya pengalaman doktor sepanjang menjadi doktor gigi?? terima kasih itu sahaja

  12. adzlan79 Says:

    aslmkm,dr.tq atas info.info dlm b m ni amat berbaloi ngn saya.harap tambah info lg.dah habis studi jom le masuk kolej gg,jadi tenaga pengajar,mesti best..banyak ilmu dapat disalurkan @ dikongsi bersama.cuma jgn terlalu beremosi ngn student pula.pasal kolej gg satu2nya kat penang ni banyk sgt konfliknya.macam perlukan anjakan paradigma.semoga doktor sukses selalu.

  13. pn shima Says:

    assalamualaikum..sy ade kemusykilan untuk ditanye..berkenaan dgn gigi anak sy…berumur 3 tahun..sering menggosok gigi tetapi ubat gigi yg digunakan adalah ubat gigi untuk kanak-kanak.Malangnya sejak kebelakangan ini sy dapati pada gigi atas anak sy di bahagian belakang(dalam) mula terbentuk warna coklat kehitaman dan mula merebak ke gigi geraham nya..Pada gigi bahangian bawah tidak pula terjadi sedemikian.Sy telah membawa anak sy ke klinik kesihatan pergigian..dan nurse bersama doktor menyatakan yg anak sy tidak mengalami karies gigi.Sy semakin risau,sekiranya bukan karies gigi, ape pula penyebab berlaku sedemikian…anak sy menyusu susu botol(formula) dan sy telah mengambil langkah untuk tidak membiarkan anak tidur dgn menyusu atau memakan gula-gula dan coklat,menggosok gigi anak..Sy kecewa bila terjadi jugak kerosakan pd gigi anak sy..tolongla bantu sy..untuk pengetahuan doktor anak sy tidak mengadu sakit gigi dan giginya tidak berlubang tetapi cume bertukar rupa menjadi coklat kehitaman dn khuatir akan merebak ke semua gigi…

  14. kay Says:

    hi Dr Anis, camne nak contact Dr ye…di klinik mane? ade nak bertanya, kalu nak wat consultation ngn Dr camne?
    thanks

  15. Nor Shamilah Says:

    salam, dr. sy seorg pegawai pergigian tahun ke2, skrg berkhidmat di neg. 9. sy amat berminat utk melanjutkan pelajaran dlm bidang restorative dentistry. boleh saya mnta tips dan nasihat dr doktor?

    • dranis07 Says:

      Hi Dr Sharmila, Nak minta tips macam mana ya? Pada pandangan saya la…is better to go abroad.You boleh dapat lebih banyak ilmu dr profesor2 yang sangat berpengalaman.Restorative dentistry ni sangat broad subject… you can go for endo, you can go for perio and you can also go prosto. Sesetengah program, ia hanya menjurus pada satu speciality saja. Kalau you choose to go master in restorative dentistry macam saya, we learn everything in detail (endo,perio and prosto). Kalau kita tengok senario pesakit di malaysia atleast you have to know endo and pros very well. otherwise you will be struggle. Banyak pilihan universiti luar negara yaang bagus2…. jgn takut untuk mencuba…best of luck


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s