GIGI WARISAN KITA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Laman ini adalah bertujuan untuk memberi serba sedikit pengetahuan tentang kesihatan pergigian, yang kadang kala sering diabaikan oleh masyarakat kita.

Ibu mengandung dan kesihatan pergigian June 12, 2008

Filed under: DHE — dranis07 @ 8:22 pm
Tags:

Kali ini saya akan menulis berkaitan ibu mengandung dan kesihatan pergigian. Ramai diantara kaum ibu sangat mengabaikan kesihatan pergigian semasa mengandung, tidak kiralah mengandung anak pertama ke, kedua ke.atau lebih. Untuk makluman semua, kesihatan anak yang dilahirkan selalunya berkait rapat dengan kesihatan ibu yang mengandung. Penjagaan diri dan pemakanan, termasukkalah penjagaan kesihatan pergigian perlu diambil peduli. Pada saya, ibu masa kini perlu mempunyai pengetahuan luas berkaitan kesihatan. Pengetahuan yang luas akan membantu mereka mendidik anak- anak agar mampu menjaga kesihatan diri dengan baik. Secara umumnya, tabiat dan didikan ibu bapa akan menjadi ikutan anak-anak. Justeru itu, saya harap ibu terutamanya perlu peka apa yang perlu mereka laksana untuk mencapai kesihatan yang lebih baik untuk keluarga yang tersayang.

Seseorang ibu yang mengandung akan mengalami perubahan hormon yang ketara. Ini akan memberi kesan terhadap emosi, tabiat, dan kesihatan mereka. Gangguan kesihatan yang jelas ialah, loya,dan muntah. Masalah utama pergigian yang timbul pula ialah karies, dan masalah gusi. Penyebab utamanya ialah PLAK. Jika gigi tidak dibersihkan daripada plak, plak akan mengeras dan karang terbentuk. Berhati-hati dengan plak gigi!!!!

Karies Gigi

 • Apakah karies gigi?
  Lubang pada permukaan gigi
 • Bagaimana tahu gigi anda rosak?
  1. Gigi berubah warna perang atau hitam
  2. Gigi berlubang
  3. Sakit/Ngilu
  4.Sukar mengunyah
  5. Makanan suka melekat
  6. Nafas berbau
 • Bagaimana ia terjadi?
 • Bagaimana mahu merawatnya?
  1. Kalau teruk, paling senang CABUT sahaja. Namun begitu, sekarang pelbagai rawatan boleh dilakukan seperti rawatan akar diikuti “crown”, Amalgam (tampalan hitam), lebih sesuai dibuat pada gigi belakang,gigi hadapan lebih sesuai jika dibuat tampalan sewarna, selalunya dipanggil “Composite’.
  2. Untuk mengelak kejadian karies yang teruk, rawatan pencegahan boleh dilakukan. Antaranya:
  -Florida topikal- ia diberikan kepada pesakit yang mempunyai ‘high risk caries”. Penilaian dibuat oleh pegawai pergigian, jika seseorang itu perlukan aplikasi flourida pada permukaan gigi, maka ia akan dibuat. Selalunya, gel fourida akan diletakkan diatas ceper dan dimasukkan di dalam mulut pesakit dalam tempoh lebih kurang 4 minit.

  – Fissure Sealant- selalunya dilakukan pada gigi yang berisiko. Ciri-ciri gigi tersebut ialah gigi tersebut beralur dalam, menyukarkan pembersihan pada permukaan gigi, gigi tiada lagi karies, dan ia adalah gigi kekal.

Penyakit Gusi

 • Apakah puncanya?
  Perubahan hormon dikalangan ibu mengandung dan gigi tidak dibersihkan secara berkesan
 • Apakah tanda awal?
  1.Gusi berdarah
  2. Mulut berbau
  3.Gusi bengkak
  4. gigi mula bergoyang
 • Apakah rawatan?
  Scaling dan “pengetaman akar” (kalau teruk sgt la!!)

Ibu yang hamil juga perlu berhati-hati dalam mengambil ubatan. Kadang kala ubat yang diambil akan memberi kesan kepada gigi dan gusi. Sebagai contohnya, pesakit mengambil ubat:
1. Antibiotik
-eg Doxycline
– sejenis antibiotik tetracycline,boleh melalui susu ibu dan akan memberi kesan kepada pertumbuhan dan pembentukan gigi
-kesannya gigi kekal anak mempunyai garis berwarna kuning

2. Ubat Epilepsi/ sawan
– gusi akan menjadi bengkak, kebersihan yang baik akan mengurangkan kesan bengkak.

3. Ubat Perangsang
-kesan utama ubat seperti ini ialah Bruxism(kunyah gigi waktu malam, karies, sakit telinga & kepala)

Secara keseluruhannya, saya berharap agar setiap ibu mengandung akan datang untuk membuat pemeriksaan yang berkala di mana-mana klinik pergigian kerajaan/swasta. Di klinik kerajaan, ibu mengandung tidak dikenakan bayaran. Buatlah pemeriksaan seawal yang mungkin. Satu pekara yang perlu diingatkan disini adalah elakkan mengambil x-ray/ radiograph kerana ditakuti ia boleh memberi kesan sampingan kepada ibu yang mengandung.

Advertisements
 

2 Responses to “Ibu mengandung dan kesihatan pergigian”

 1. amiza Says:

  macamana nak atasi masalah mulut berbau

 2. mya amariah Says:

  Salam Dr. Terima kasih di atas artikel berkenaan penjagaan kesihatan gigi ibu mengandung. banyak membantu saya dalam memberi nasihat kepada kakak dan rakan. 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s